Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Afgaande op de feilloze aansluiting bij de rest van de bebouwing in de Dolfijnstraat, is deze neoclassicistische woning gebouwd in het laatste decennium van de 19de eeuw in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. Deze bouwmaatschappij organiseerde vanaf 1886 de ontwikkeling van Zurenborg tot populaire wijk voor de middenklasse en zette de wijk architecturaal op de kaart door de uitvoering in eigen beheer van talrijke projecten die voor een opvallende en kwalitatieve homogeniteit in de straatbeelden zorgden. De Dolfijnstraat is een zeer goed bewaarde straat, waar de eind-19de-eeuwse gevelbeelden quasi onverstoord bewaard zijn.

De woning kan, net als het minder goed bewaarde buurhuis op nummer 21, gelinkt worden aan een geveltekening uit een bouwdossier van de maatschappij uit 1891, getekend door Henri Thielens. Hoewel de gevels niet helemaal gelijkend zijn als op de tekening, zijn de gekoppelde drielichten op de eerste verdieping, met centraal fronton en doorlopende borstwering, een getrouwe uitvoering van de ontwerptekening.

De burgerwoning telt drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Bepleisterd en witgeschilderd parement, neoclassicistische decoratie door de imitatievoegen, het fronton, de platgedrukte rozetten, de plantenslingers, pilasters, tandfriezen en rocailles. Per verdieping verschillende plaatsing van de rechthoekige muuropeningen: regelmatig verspreid over de drie traveeën beneden, op de eerste verdieping gekoppeld en met centraal fronton, boven twee vensters met tussenliggend decoratief paneel. Schrijnwerk vervangen.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 631.