Dorpskern Bellem

Beschrijving

De kleine dorpskern van Bellem, gelegen ten zuiden van de gemeente, wordt beheerst door de heropgebouwde gotische parochiekerk met omringend kerkhof, en aansluiten het kasteel van Bellem, gelegen aan de verbindingsweg Hansbeke-Aalter (Mariahovelaan).

De eigenlijke dorpskern bestaat uit een gelegen te zuiden van de gemeente, bestaat uit een ongeveer driehoekig beboomd pleintje, een parkeerplaats en een Heilig Hartmonument. De 19de-eeuwse dorpspomp is verplaatst naar het kasteelpark. Tegenover de kerk stond het oude wethuis. Verderop naar Aalter toe, staan nog enkele oude dorpswoningen of huisjes met oude kern. Tot voor enkele jaren was de rechthoekige omgrachting nog zichtbaar van het verdwenen "Kerkegoed", een hoeve reeds vermeld in de 16de eeuw en gelegen achter het oude wethuis, en een klein gedeelte van de walgrachten rondom het in 1922 gesloopte "kasteel Stuivenberge" met neerhof.

De huidige Mariahovelaan was voorheen een gekasseide weg met drie rijen beuken van Hansbeke naar het dorp van Bellem. Het karakter van deze oude verbindingsweg wordt nog steeds bepaald door twee bomenrijen aan de zuidkant en één bomenrij aan de noordkant.

Bron: Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO001066, Kasteel en kerk met hun omgeving en bomen in Mariahovelaan
Auteurs: Lanclus, Kathleen; Van den Bossche, Hedwig