Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Deze woning maakt deel uit van een homogene gele bakstenen gevelwand daterend uit de eerste jaren van de 20ste eeuw, die het noordwestelijke deel van de straat bepaalt, tussen de Schorpioenstraat en de Plantin en Moretuslei. De Berchemse bouwmeester Léon Heutz stond in voor het ontwerp, dat hij tekende in opdracht van J. Fonteyn uit de Ketsstraat 15 in Antwerpen.

In Antwerpen actief als architect van omstreeks 1905 tot eind jaren 1950, liet Heutz een bescheiden en veeleer conventioneel oeuvre na. In de beginjaren gaat het om woningen in een eenvoudige neoclassicistische of eclectische stijl met doorgaans een gele bakstenen lijstgevel. Deze woning is hiervan een voorbeeld, met in witte natuursteen uitgevoerde neoclassicistische decoraties (maskers, medaillons, plantenranken, tandfies, balkon en borstweringen met balustrades) tegen een gele bakstenen lijstgevel.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, en sluit daarmee perfect aan bij de gevelwand in dit deel van de straat. Schrijnwerk grotendeels vervangen; benedenvensters wellicht authentiek.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 2045.