Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Meergezinswoning met kleurrijke lijstgevel in sobere eclectische stijl, ontworpen in 1910 door bouwmeester Charles Wuyts voor Maatschappij De Mol, Peeters en Co, gevestigd in de Boomgaardstraat 80 in Berchem. Deze maatschappij is wellicht gelinkt aan de Berchemse Bouwhandel, waarvan Wuyts vanaf 1909 de vaste huisarchitect was, en waarvan één van beheerders Louis Peeters heette. Aan de overkant van de straat, eveneens het laatste huis in de rij, realiseerde Maatschappij De Mol, Peeters en Co in hetzelfde jaar nog een woning ontworpen door Wuyts.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen en bestaat uit twee appartementen: een eerste beslaat volgens de plannen de gelijkvloerse en de eerste verdieping, een tweede appartement bevindt zich op de tweede verdieping.

Indeling en materiaalgebruik zijn een sobere, eclectische combinatie van art-nouveau-materiaalgebruik met neoklassieke ornamentiek en indeling. Gele bakstenen lijstgevel met banden in witte en groene bakstenen natuurstenen decoratieve elementen. Blauwe hardstenen plint, houten kroonlijst op uitgelengde modillons. Begane grond met korfbogige deur en twee vensters met kleurrijke rollagen met natuurstenensluitstenen. Op de eerste verdieping drie rechthoekige vensters voorzien van een balkon met balustrade en bekroond door frontons. Bovenverdieping met drie rechthoekige vensters met ronde boogvelden waaruit de decoratie is verdwenen. Ook het schrijnwerk is overal vervangen.

Ondanks de minder gave toestand van de decoratie en de vervanging van het schrijnwerk, is deze woning van belang als vervollediging van het authentieke straatbeeld in de Dolfijnstraat, een straat die binnen het Antwerpse deel van Zurenborg één van de best bewaarde is op vlak van architectuur.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 5367.