Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in eenvoudige eclectische stijl in opdracht van de heer Salomon J. Goudket gebouwd door de Naamlooze Maatschappij "Vooruitzicht", naar een ontwerp door de architect Jules Hofman uit 1910. De diamantbewerker Salomon J. Goudket (°Amsterdam, 1880), echtgenoot van Rosalie Heremans (°Lint, 1879), was de oudste zoon van de Nederlands-Joodse diamantbewerker Isaac Goudket (°Amsterdam, 1858), die zich in 1898 met zijn echtgenote Esther Snijders (Amsterdam, 1860-Berchem, 1932) en twaalf kinderen te Antwerpen gevestigd had. Vader Goudket trok na de dood van zijn echtgenote in 1932, bij het gezin van zoon Salomon in.

De bouw- en hypotheekmaatschappij "Vooruitzicht" werd opgericht in 1905, en is tot op vandaag als bouwbedrijf en vastgoedpromotor actief in Antwerpen. Veelal in opdracht van particulieren bouwde de maatschappij vóór de Eerste Wereldoorlog talrijke burgerhuizen in de nieuw aangelegde wijken van de stad zoals Zuid, Zurenborg en Jan Van Rijswijcklaan. Vanaf 1909 was Jules Hofman als hoofdarchitect van "Vooruitzicht" verantwoordelijk voor het ontwerp, wat de kwaliteit van de architectuur ten goede kwam. Hij bediende zich daarbij zowel van een sobere interpretatie van de art-nouveaustijl, als van een meer behoudend eclectisch of beaux-arts-idioom.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder plat dak, later verhoogd met een mansardeverdieping. Gele bakstenen lijstgevel met neoklassieke indeling, maar met integratie van de art nouveau door het kleurrijke materiaalgebruik, zoals bij de kleine mozaiekpaneeltjes in de borstweringen van de bovenvensters. Centraal balkon in natuursteen, met ijzeren balustrade met sobere art-nouveauvormgeving. Segmentbogige muuropeningen met rollagen bekleed met geglazuurde witte en groene baksteen.

Schrijnwerk van ramen en deur vernieuwd. Ondanks de eenvoudige vormgeving en het vervangen schrijnwerk, is de woning van belang omdat ze de kleurrijke begin-20ste-eeuwse gevelwand tussen de Schorpioenstraat en de Plantin en Moretuslei ondersteunt.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 5362; Vreemdelingendossiers, 481 # 93591 en 481 # 188304.