Perceelsrandbeplantingen bij Goorbeek

Beschrijving

In Goorbeek, gelegen in het noordoosten van Herselt, komt een hoge concentratie perceelsrandbeplantingen voor. Deze worden hoofdzakelijk als lage knotbomen (knot op circa 30 à 50 cm) beheerd. Langs de weg aan de noordzijde zijn de bomen in hakhoutbeheer. We treffen elzen, essen en eiken aan. Het traditioneel beheer vindt tot op vandaag nog regelmatig plaats.

Het noordelijk gedeelte is hoger gelegen en begrensd door steilranden waarop de perceelsrandbeplantingen zijn aangebracht. Op deze steilranden zijn al perceelsrandbeplantingen zichtbaar op de laat 19de-eeuwse topografische kaarten. In het zuidelijke gedeelte lopen de perceelsrandbeplantingen dwars op de Goorbeek, die het gebied in het zuiden begrenst. Dit netwerk van perceelsrandbeplantingen werd vervolledigd in het eerste kwart van de 20ste eeuw en dit patroon bleef tot op heden bewaard.

Auteurs: Kinnaer, Anse