Villa Chantilly met tuin

Cottage villa van 1917 omgeven door een door bomen overschaduwde tuin van bijna 3,5 hectare.

Het eerste huis langs de Naamsesteenweg aan de zuidrand van het Heverleebos – op 250 meter van het voormalige boshuis 'De Dageraad' – "le Point du Jour" op de Ferrariskaart (1771-1775), werd gebouwd rond 1835, waarschijnlijk als buiten- of jachtverblijf voor een zekere Joseph T'Serstevens uit Brussel. Het huidige cottagebouw met pseudo-vakwerk, onder een wolfsdak met grote dakkapellen met wolfseinden, erkers en balkons dateert van 1917. De bouwheer, de Leuvense industrieel Leon Van Leeuw, kon ook 2 hectare van het aanpalende Heverleebos aankopen en bij de tuin rond de villa inlijven. Aan de rand van het pas aangekochte bosperceel werd een paardenstal opgetrokken – een eenvoudig rustiek gebouwtje (pseudo-vakwerk, zadeldak met dakruiter, beplankte gevelpunten) – maar de pogingen om er echt een siertuin of een 'lustbos' van te maken zijn minimaal gebleven, bijvoorbeeld geen rode maar gewone beuken (Fagus sylvatica), bijna geen sierstruiken (wel een sinds lang niet meer gebruikt tennisveld). Het bosgedeelte wordt ontsloten door een ringpad en omvat verschillende beuken uit het bosbestand van lang vóór de aankoop. Het driehoekige perceel achter de villa is grotendeels open gebleven.

Merkwaardige bomen (opname 16 mei 2003, stamomtrek gemeten op 150 cm hoogte)

• 1. gewone beuk (Fagus sylvatica) 420
  • 3. wintereik (Quercus petraea) 238
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschetsen Blanden, 1836/6 en 1919/3.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Oudste kadastrale legger, nummer 18.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Primitieve kadastrale legger, nummer 111.

Bron: DENEEF R., 2004: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Vlaams-Brabant. Bierbeek, Boutersem, Glabbeek en Oud-Heverlee, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: Deneef, Roger