Woning Berkvens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Berkvens

Beschrijving

Villa in laatmodernistische stijl naar ontwerp van Paul Robbrecht en Hilde Daem, gebouwd volgens een goedgekeurde bouwaanvraag van 16 mei 1978 voor de heer en mevrouw Berkvens.

De villa, op onregelmatig grondplan, is vrij sterk naar achter ingeplant op het bouwterrein, dat aan straatzijde naar het westen gericht is. De volumes van één tot twee bouwlagen met parement in baksteen zijn voorzien van manke zadeldaken (pannen) met hoge, slanke, zwarte stalen schoorstenen. De gevels worden doorbroken door functioneel geplaatste rechthoekige en driehoekige vensters en verder verlevendigd door balkons en overdekte terrassen. Opvallende elementen, die voorkomen bij de noord- en zuidgevel, zijn massief gemetselde pijlers, die haaks op de gevels staan, als steunberen die de gevels ritmeren.

Het pand is opgebouwd uit twee grote delen. Eén langgerekte vleugel van twee bouwlagen op rechthoekig grondplan is achteraan op het perceel, parallel met de perceelsgrens ingeplant. Aan de noordkant haaks erop bevindt zich een meerdelige vleugel onder een combinatie van verspringende, tot op de grond aflopende daken. De combinatie van de manke zadeldaken van beide vleugels geeft de woning gezien vanaf het noorden en vanaf het zuiden een opvallend, zaagtandvormig silhouet. Door de laag afhellende zadeldaken en de omringende tuinarchitectuur met hagen en bermen maakt de woning van straatzijde een eerder gesloten indruk.

De ingang tot de woning bevindt zich centraal in de noordgevel. De inkomhal met vestiaire en toilet vormt samen met de keuken ten zuiden ervan een afzonderlijk blok op bijna vierkant grondplan, dat de garage en het ‘dagverblijf’, de serre en de speelhoek aan straatzijde scheidt van de woonvertrekken, het bureau en de hobbyruimte, ondergebracht in het langgerekte volume achteraan. De ruime zithoek en eetplaats aan zuidzijde van het achterste volume staan in open verbinding met elkaar. De haard, aan de westgevel van de zithoek, is aan de kant van het terras uitgewerkt als barbecue. De slaapkamers, badkamer en gastenkamer bevinden zich op de verdieping boven het blok met de inkom en in de langgerekte vleugel achteraan. In het gehele interieur wordt een boeiende ruimtewerking gerealiseerd door vides en niveauverschillen. Het oorspronkelijke interieurinrichting werd aangepast.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Zwijnaarde, Litt E 24 77.
  • Informatie verkregen van Stephanie Awouters van het architectenbureau Robbrecht en Daem (21 mei 2015).
  • LENAERTS T. en VERHELST J. 2017: Plaatsbezoek woning Berkvens (Gent) (plaatsbezoek 17 juni 2017).

Auteurs: De Houwer, Veerle