Villa Hof ter Eiken met tuin

Beschrijving

Villa, gebouwd in 1906-1907, omgeven door kleine 'informele' tuin; achter de villa een in 1994 aangelegde tuin met vijver en watertrap.

Het Hof ter Eiken (of Hof te Rijcke) is een oude hoeve langs de Korbeek-Losestraat, waarnaast in 1906 een eclectische villa met renaissance-inslag werd gebouwd. Het bakstenen gebouw vertoont een vierkant grondplan met diverse uitbouwen, tuitgevels met overhoekse topstukken en windijzers in siersmeedwerk, speklagen en ontlastingsbogen van witte geglazuurde steentjes, een grote erker met een balkon aan de straatzijde. Dit type van eclectische architectuur komt meermaals voor in het Leuvense, zowel in de binnenstad als in de landelijke rand (zoals Villa Vanorshoven te Oud-Heverlee), onmiskenbaar naar het ontwerp van Theo Van Dormael, een van de architecten uit de kring rond Joris Helleputte. Opmerkelijk zijn bepaalde prefabelementen zoals de sierlijke, met spits en siersmeedwerk bekroonde dakkapellen.

De oorspronkelijke tuinaanleg is grotendeels decorum voor de oprijlaan. Enkele bomen die daar­van deel uitmaken trekken van ver de aandacht, met name twee hoge balsemzilversparren (Abies balsa­mea), die met stamomtrekken van 220 centimeter en 190 centimeter volgens de refe­rentielijst 'Beltrees' veruit de dikste van België zijn (stamomtrek standaard gemeten op 150 cm hoogte). Opmerkelijk is ook de bruine beuk (Fagus sylvatica 'Atropuni­cea'), met een stamom­trek van 248 centimeter en geknot op 250 centimeter hoogte, die met een kring van wortelopslag een soort van prieel vormt. Aan de achterzijde van de villa werd in 1994 een nieu­we, op zichzelf staande tuin aangelegd, waarin een bekken met een 'watertrap' en een gelobde vijver centraal staan.

Merkwaardige bomen (opname 22 oktober 1998)

• 1. balsemzilverspar (Abies balsamea) 220
  • 2. balsemzilverspar (Abies balsamea) 190
  • Inventaris Archief KADOC, Leuven (zie KADOC Nieuwsbrief, juli 1998, 5).
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Kadastrale opmetingsschets Bierbeek, 1907/16.
  • BAUDOUIN J.C. e.a. 1992: Bomen in België. Dendrologische inventaris 1987-1992, Haacht, 323.
  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik, 45.

Auteurs: Deneef, Roger; Wijnant, Jo