erfgoedobject

Oude knotlinde als grensboom

landschappelijk element
ID
300726
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300726
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Op de grens van de deelgemeenten Ouwegem en Huise staat een oude knotlinde. De Hollandse linde staat op een kruispunt van wegen aan de rand van een akkerperceel. Tegenover de grensboom staat een kleine wegkapel. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) staat een boom afgebeeld op een plaats die kan overeenkomen met de huidige inplanting. Het stratenpatroon is sterk gewijzigd en hierdoor kunnen we ons hier niet met zekerheid over uit spreken. Het planten van grensbomen is een oud gebruik waar mee men de gemeentegrenzen of ook de parochiegrenzen markeerde. Zo wist de veldwachter of de pastoor tot waar hij zijn gezag kon uitoefenen.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000

Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De linde is in 2019 verdwenen. De heraanplant is voorzien in de buurt van de oude boom.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oude knotlinde als grensboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300726 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.