Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak. Een bouwdossier werd niet gevonden; wellicht werd de woning net als de andere bebouwing in de Walvisstraat opgetrokken door een investeerder in de jaren 1880 of 1890.

Rode bakstenen lijstgevel met klassieke indeling: houten kroonlijst op klossen, plint van blauwe hardsteen, horizontale ritmering door natuurstenen kordonlijst, doorlopende onder- en bovendorpels, rechthoekige muuropeningen die regelmatig over de traveeën zijn verdeeld, nadruk op de centrale travee door het balkon met smeedijzerwerk en door het risaliet in de bovengevel.

De eclectische toets zit in het gebruik van natuurstenen en bepleisterde decoratieve elementen uit de neorenaissance zoals noppen en diamantkoppen. Onder de kroonlijst en onder de bovenvensters, panelen met veelkleurig siermetselwerk. Het schrijnwerk van de dubbele deur is bewaard.