Nieuwenhovenwinning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Nieuwenhovenwinning

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen als aanhorigheid van het kasteel Nieuwenhoven. De hoeve werd net als de andere aanhorigheden van het kasteel Nieuwenhoven opgetrokken rond 1850, kadastraal geregistreerd in 1853 als eigendom van baron Whettnall. Nadien onderging de hoeve verschillende vergrotingen onder andere rond 1880.

Vandaag zijn de hoevegebouwen grotendeels bewaard maar volledig gerenoveerd en aangepast. Belangrijk bij deze hoeve is de bewaarde noordelijke schermgevel van de schuur of stalling die zichtbaar is vanuit het park Nieuwenhoven, meer bepaald vanuit het kasteel en vanop de nieuwe toegangsweg uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De gevel kreeg een zelfde maar vereenvoudigde uitwerking met neogotische reminiscenties als de zuidelijke schermgevels van de hoeve van het kasteel die ook zichtbaar zijn vanop de nieuwe toegangsweg tot het kasteel.

Ten oosten T-vormig volume waarin zich het woonhuis bevindt, tot voor de renovatie bestonden delen hiervan uit vakwerkbouw. Ten zuiden hiervan een voormalige stalling of schuur (?). De volumes werden grotendeels bewaard evenals de belangrijke elementen zoals de zware omlijstingen in natuursteen (Maastrichtersteen en blauwe kalksteen). Ten westen haaks op de straat groot stal- of schuurvolume onder overkragend pannen zadeldak. Deze stal is het gaafst bewaard en is belangrijk omwille van zijn verzorgd uitgewerkte noordelijke gevel zichtbaar vanuit het kasteeldomein Nieuwenhoven. De zuidelijke gevel hiervan is veel eenvoudiger uitgewerkt. Rondboogvormige muuropeningen waarvan de deuren met een omlijsting van zware blauwe kalksteen. Noordelijke puntgevel met rondboogvormige spaarvelden en boogfries. Interieur met bewaarde bakstenen troggewelven tussen I-profielen.

• Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen Sint-Truiden, afdeling II (Sint-Truiden), 1853/3 en 1880/12.
  • BUNTINX B., DRIESEN W. & DUCHATEAU F. (red.) 2004: Sint-Truiden, NATUURlijk een monument, Sint-Truiden, 28.

Auteurs: Verwinnen, Katrien