Burgerhuis in second-empirestijl

Beschrijving

Burgerhuis in second-empirestijl, gebouwd in opdracht van de heer Geerts, naar een ontwerp door de architect Jean-Jacques Winders uit 1874.

Het hotel Geerts behoort met het Entrepôt Steenackers uit 1873 in de Sanderusstraat, en de tabaksfabriek M. Pauwels uit 1875 in de Wijngaardstraat, tot de vroegst gekende realisaties van Jean-Jacques Winders, wiens carrière vermoedelijk omstreeks 1870 van start was gegaan. Op 24-jarige leeftijd had hij in 1873 met een neobarokke compositie de architectuurwedstrijd gewonnen voor het monument “Schelde Vrij” op de Marnixplaats. Zes jaar later behaalde de architect met Frans Van Dijk de gedeelde eerste prijs in de architectuurwedstrijd voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten op de Leopold de Waelplaats. Winders, die aanvankelijk een klassiek eclectisch idioom hanteerde, profileerde zich naar het einde van de jaren 1870 als één van de boegbeelden van de neo-Vlaamserenaissance in Antwerpen, met name door zijn eigen woning “De Passer” uit 1882-1885 in de Tolstraat.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een zwaar geblokte begane grond, rust op een hoge geprofileerde plint. Nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst, kordonvormende lekdrempels en de (vereenvoudigde ?) kroonlijst, legt de gevelcompositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon op uitgelengde voluutconsoles, met een fraaie borstwering uit giet- en smeedijzer met bloemmotief. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, met boven de lateien een paneeldecor met vierkanten of schijven op doorgetrokken imposten ontleend aan het neo-Grec. Dit geldt ook voor het groevendecor op de penanten van de bovenste verdieping. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en bovenvensters is bewaard, evenals de fraaie smeedijzeren keldertralies met hartvormig patroon, de gietijzeren voetschraper en borstweringen in zeldzame stangvorm van de vensters.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.