Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Keizersplein met aanpalende bebouwing

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Keizersplein met deel aanpalende bebouwing

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij burgerhuizen

Beschrijving

19de-eeuws herenhuis voorzien van een bepleisterde lijstgevel van vijf traveeën met erker en drie bouwlagen onder mansardedak met drie ronde dakvensters.

De rechthoekige vensters bevatten een T-verdeling op de verdiepingen. De tweede en derde travee van de eerste verdieping werden op een later tijdstip geopend met een driezijdige erker. De linker travee is bij wijze van inkompartij geaccentueerd door een korfboogpoort met hardstenen, recht afgedekte omlijsting en bekroond door twee siervazen. Ook het raam boven de poort is opgenomen in dezelfde omlijsting en voorzien van een rechte afdekking, terwijl dit raam en dat van de tweede verdieping gevat worden tussen twee smalle, vlakke Ionische pilasters.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.
Auteurs: Van den Bossche, Hedwig