Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Neogotische Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel van 1877 (gedateerd door een jaarsteen in de puntgevel), gelegen aan de Hasseltsesteenweg, net ten zuiden van de toegang tot het domein Nieuwenhoven en geflankeerd door twee dennen.

De kapel werd volgens de literatuur opgericht door Baron Armand de Moffarts, eigenaar van het kasteel van Nieuwenhoven, als dank voor de geboorte van een tweeling. Volgens kadastergegevens was de kapel nog eigendom van Carolus Whettnall. De jaarlijkse bedevaart vanuit Sint-Truiden naar Kortenbos hield halt aan deze kapel.

Rechthoekige bakstenen kapel onder een leien zadeldak en met een hardstenen plint. Puntgevel met gekoppelde hoeksteunberen afgewerkt met een hardstenen topstuk en een geprofileerde blauwe hardstenen dekplaat op de gevel met bekronend hardstenen kruis. Spitsboogvormige toegang met een geprofileerde blauwe hardstenen omlijsting in een verdiept spitsboogvormig spaarveld. De toegang is afgesloten door een verzorgd witgeschilderd smeedijzeren hekken.

Bepleisterd en wit en blauw geschilderd interieur met een tegelvloer met ingelegde motieven. Blauwgeschilderd kruisribgewelf vertrekkend vanop uitgewerkte kapitelen. Opschrift op de muur: "Quarante jours d'indulgence chaque fois un’en cite trois Ave Maria. M. De V." Verzorgd uitgewerkt houten altaar met snijwerk steunend op vier houten zuiltjes. Op het altaar Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

• Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Sint-Truiden, afdeling II (Sint-Truiden), 1879/66.

Auteurs: Verwinnen, Katrien