Woning Robin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Robin

Beschrijving

Experimenteel aandoende bungalow naar ontwerp van architect Jean Van den Bogaerde, gelegen in een ruime tuin, volgens een goedgekeurde bouwaanvraag van januari 1975 gebouwd voor de heer en mevrouw Robin. De bouwheer en Jean Van den Bogaerde en zijn vennoot Romain Berteloot zouden kennissen van elkaar geweest zijn. De woning lokte door haar vormgeving als ‘Noorse chalet’ veel reacties uit. Door problemen met de aannemer sleepte de bouw van het pand drie jaar aan.

Volledig symmetrisch uitgewerkt ontwerp in houtskeletbouw van één bouwlaag op een lage, opengewerkte sokkel in baksteen, die vooraan en aan de zijkanten tot terras wordt doorgetrokken. Het vrij complex samengestelde, overkragende schilddak, is op de hoeken voorzien van uitstekende balken die dienst doen als waterspuwers en het water storten in vijvers en ronde keienbakken in de grond, een element dat ook bij de eigen woning van Van den Bogaerde terugkomt. Door het gebruik van smalle vensters tussen de muren en het dak lijkt dit als het ware te zweven, wat de constructie een luchtig aanzien geeft. In het exterieur wisselen gevelhoge rechthoekige panelen (nu voorzien van PVC-bekleding) en vensters elkaar af. De voorgevel aan tuinzijde is overwegend beglaasd en wordt gedomineerd door een massieve, centrale schouw in baksteen, die tevens dienst kan doen als buitenbarbecue.

De inplanting op het perceel zorgt ervoor dat een ruime tuin op het zuidwesten ontstaat, waar de woonkamer over uitkijkt. Volgens de gepubliceerde plannen is de planopbouw uiterst eenvoudig en symmetrisch maar toch vernuftig, precies volgens de principes die Renaat Braem zo kon waarderen in het werk van Van den Bogaerde: 'Opvallend is de grote klaarheid van plan, zich uitdrukkend in overzichtelijke volumes en een daaruitvolgend eenvoudig constructiesysteem'. In wezen heeft de woning een rechthoekig grondplan, waar centraal op de zijkanten twee gelijkbenige, rechthoekige driehoeken aan zijn toegevoegd, een eenvoudige, haast speelse variatie, die de woning een extra dimensie geeft, en extra ruimte geeft zonder gezocht te zijn. Of zoals Braem het verwoordt: 'Het realisme van Van den Bogaerde gaat dus in de richting van een zo ver mogelijk gepousseerde verbeelding, binnen de grenzen van de bestaande ekonomische organisatie (….)’.

Volgens de bouwplannen bevindt zich centraal in de woning een onderkelderde, kleine natte cel op vierkant grondplan, waarin een functionele keuken en badkamer worden gegroepeerd. De ruimte hierboven, onder het dak, is bestemd voor de TV-hoek. Een ruime, rechthoekige living neemt de volledige voorzijde van de woning in beslag. De inkom, gesitueerd in de driehoekige uitstulping aan de linkerkant, omvat een toilet en vestiaire en staat in verbinding met de living. De driehoekige uitstulping aan de rechterkant omvat de eethoek. Aan de achterzijde van de woning bevinden zich naast elkaar drie slaapkamers.

De woning werd gerenoveerd, waarbij onder meer de vloerbedekking werd vernieuwd, een nieuwe keuken werd geplaatst en de indeling van de slaapkamers werd gewijzigd. De houtconstructie in het interieur werd echter zichtbaar gelaten. Het open karakter van de binnenruimte bleef hierdoor goed bewaard, inbegrepen de ruimte voor de TV-hoek, nu bestemd als zithoek.

Aan de voorzijde werd een terras op vlonders bijgebouwd, wat de verbondenheid van de woning met de tuin nog meer benadrukt.

• BEKAERT G., BRAEM R. e.a. 1989: Jean van den Bogaerde architectuur 1955-1989, Gent, 114.
  • REYNTJES A. 2000: Jean Van den Bogaerde, leven en werk, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, bijlage IX 5.
  • DE HOUWER V. en VERHELST J. 2017: Plaatsbezoek woning Robin (Gent) (plaatsbezoek op 9 mei 2017).

Auteurs: De Houwer, Veerle