Architectenwoning Leopold Braeckman

Beschrijving

Eigen woning van architect Leopold Braeckman uit 1961, gelegen op een hellend hoekperceel met oprit en aangelegde voortuin, met twee markante solitaire bomen langs de trap naar de voordeur.

Villa op T-vormig grondplan, van één tot anderhalve bouwlaag in expo-stijl met kenmerkende vlinderdaken, expressieve luifel en verwerking van breuksteen voor details in de voorgevel en voor de trappen naar de voordeur.

Het parement van de oostgerichte voorgevel, volgens de bouwaanvraag 'lokaalsteen wit geschild(erd)' Is uitgevoerd in steenstrips. De zuidelijke vleugel van anderhalve bouwlaag staat haaks op de straat en wordt ter hoogte van het souterrain doorbroken door een garagepoort en op de verdieping door een rechthoekig venster, geflankeerd door een deurvenster met vlak balkon. De noordelijk langsvleugel van één bouwlaag loopt parallel met de straat. De voordeur, geflankeerd door twee rechthoekige vensters en met rechts ervan een houten paneel, is excentrisch geplaatst en heeft een typerende klink en luifel in boomerang-vorm. De uitvoering van de inkompartij wijkt licht af van wat op de bouwaanvraag te zien is. Verder wordt de gevel doorbroken door functioneel geplaatste rechthoekige vensters, voorzien van schrijnwerk in donker hout en al dan niet met nu geel geschilderde sandwichpanelen van het type ‘Glasal’ in de borstwering en het bovenlicht.

Volgens de bouwplannen herbergde de zuidelijke vleugel op de benedenverdieping, deels in het terrein verzonken, de nutsruimten, met garage, wasplaats, kolenbergplaats en ruimte voor de verwarmingsketel. Het woongedeelte bevond zich in de noordelijke vleugel, achter en links van de inkomhal, met links aan straatzijde de keuken met daarachter de eetplaats, die in verbinding stond met de living achter de inkomhal. Een vrijstaande haard vormde de scheiding tussen de living en de eetplaats. Het ruime architectenbureau met archief bevond zich rechts van de inkomhal.

Op de verdieping van de linkervleugel bevonden zich volgens de plannen twee slaapkamers en een badkamer. In 1969 werd, eveneens naar ontwerp van de bouwheer/architect boven de garage naar achteren uitgebreid, waarbij het vlinderdak achteraan werd verhoogd, om zo nog twee bijkomende kamers te creëren.

Het interieur werd gemoderniseerd, een beperkt aantal vaste interieurelementen bleef bewaard.

• Archief van het dienstencentrum Zwijnaarde, bouwaanvragen, 692/61 en 309/69.