Tweegezinswoning naar ontwerp van W. Temmerman

Beschrijving

Dubbelwoning in modernistische stijl met elementen uit het brutalisme, volgens goedgekeurde bouwaanvragen van 27 november 1974 naar een ontwerp van architect Willy Temmerman. De linker woning (nummer 89) werd opgetrokken in opdracht van Henry Vanhoutte, de rechter woning (nummer 91) werd gebouwd als eigen woning voor de architect, het echtpaar Temmerman.

Asymmetrische dubbelwoning in bruine Scheldesteen in halfsteens metselverband onder plat dak met achterin links een losstaand garagegebouw onder plat dak en rechts een gelijkaardige garage aansluitend bij het hoofdvolume. In dezelfde steen vormen geometrische volumes een tuinmuurtje waarin de metalen brievenbussen zijn verwerkt. De gevels van het hoofdvolume zijn expressief uitgewerkt met verspringende volumes en bloembakken en worden geaccentueerd door het gebruik van enkele elementen in zowel glad als ruw zichtbeton of houten panelen boven de vensters op de verdieping. Ramen, deuren en paneelwerk boven en opzij van bepaalde ramen werden uitgewerkt in hout en donkerbruin verduurzaamd. Kroonlijst met kopse rollaag en discrete zinken afdekking. Opvallende schoorstenen aan de voor- en achterzijde van beide woningen in opengewerkt baksteenmetselwerk met gladbetonnen deksteen.

De voorgevel is vrij gesloten. Opvallend op de eerste verdieping is de licht uitspringende, centrale uitbouw in baksteen op een lijst in zichtbeton die doorloopt tot halfweg de beide woningen. De uitbouw heeft links en rechts een hoekvenster, links volgt het de uitbouw, rechts springt het in en laat het plaats voor een bloembak uitgevoerd in ruw zichtbeton. Onder deze uitbouw bevinden zich een venster van de linker woning en de voordeur van de rechterwoning, beide onder een latei in zichtbeton. Rechts van de voorgevel een hoekvenster. De zijgevel van de linkse woning wordt gekenmerkt door insprongen op beide hoeken, achteraan voor een dakterras, vooraan voor een bloembak. De zijgevel rechts wordt gekenmerkt door verspringende vensters die de splitlevels van de binnenindeling verraden. De achtergevels van beide woningen zijn opengewerkt met grote zuidoost gerichte vensters op de gelijkvloerse verdieping en dakterrassen op de eerste verdieping.

Volgens plan is de rechterwoning van de architect-bouwheer uitgevoerd met verspringende niveaus waarbij de centrale zithoek drie treden hoger ligt dan de ontvangstruimte voorin en de open keuken en eetkamer achterin. De bovenverdieping omvat een bureau, een badkamer en drie slaapkamers. De linker woning is volgens plan uitgewerkt met een klein hoogteverschil waarbij de centraal gelegen eetkamer een trede hoger ligt dan de andere vertrekken. Op de verdieping zijn er drie slaapkamers en badkamer. De planindeling is echter iets conventioneler opgevat.

De huidige indeling van het interieur is niet bekend.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Drongen, 1974 DR 10292 en 1974 DR 10293.