Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

Beschrijving

De kapel heeft een beeldbepalende en verheven ligging op de berm langs de gekasseide Varenberg(straat), op de plaats waar deze een hoek van 90° maakt in oostelijke richting. Ze wordt bovendien geflankeerd door een paardenkastanje. De kapel werd kadastraal geregistreerd in 1887 in opdracht van 'Schollaert Franciscus, advokaat Leuven' en 'Vandenschrieck Julia, vruchtgebruikster, geestelijke Héverlé'.

Het betreft een vrij eenvoudige kapel op vierkante plattegrond onder een kunstleien tentdak met bekronend ijzeren kruis; de gevels zijn gecementeerd en beschilderd. De ruimte is toegankelijk via een rechthoekige, deels beglaasde deur en omvat een Onze-Lieve-Vrouwebeeld en opschrift 'Moeder bescherm ons Vlaanderen'.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling III (Vossem), 1887/23.