Villa Cools met kinesistenpraktijk

Beschrijving

Markante, royaal opgezette, brutalistische villa aan de Kortrijksesteenweg, oorspronkelijk met praktijk voor kinesitherapie en zwembad, naar ontwerp van het 'Studiebureel voor architektuur en stedenbouw I. Van Mossevelde en P. Nelis' uit februari 1970 en opgetrokken in opdracht van G. Cools. De bouwaanvraag bevat twee ontwerpen, één uit 1970 en één zonder datum, met verschillende planindeling. Het niet-gedateerde ontwerp voorzag in een centraal, laag schilddak en was minder ambitieus qua programma.

Het pand is een zeldzaam voorbeeld van brutalistische architectuur, met twee bouwlagen onder een plat dak en met een typerende, expressieve, geometrische en met name aan straatzijde (noordkant) een gesloten, als het ware defensieve vormgeving. De dynamisch uitgewerkte, betonnen bovenbouw in zichtbeton met veel in- en uitsprongen, balkons en terrassen en smalle bandvensters, lijkt te zweven boven de bakstenen sokkel, waaraan enkele vrijstaande muren ontspruiten, die patio's, een binnentuin en het zwembad omarmen. De zuidgevel aan tuinzijde is vanzelfsprekend meer opengewerkt. De villa vertoont een duidelijke verwantschap met de villa die Van Mossevelde eveneens in 1970 ontwierp voor kunstverzamelaar Roger Matthys-Colle.

Volgens de bouwplannen uit 1970 was het praktijkgedeelte overwegend in de oostelijke helft van het gebouw ondergebracht, met links ernaast in de tuin het zwembad, met vooraan en achteraan een 'plage' met beplanking. Het complexe programma omvatte over twee verdiepingen onder meer een bureel, een wachtkamer, een sauna, een dompelbad, twee turnzalen, ruimtes voor massage en watermassage, een modderbad, twee ruimtes voor fangotherapie en twee voor prenatale kine.

Het luxueus opgezette privégedeelte omvatte aan tuinzijde een ruime, L-vormige woonruimte met zithoek, aan straatzijde de garage en tussen beide een nog gesloten keuken met eetgedeelte. Het privégedeelte heeft een afzonderlijke inkom rechts. Op de verdieping waren vijf slaapkamers, drie badkamers, een linnenruimte en een televisiekamer ondergebracht.

In 1977 werd links van het zwembad een bijgebouw opgericht met extra kleedkamers, eveneens naar ontwerp van Van Mossevelde, in een vergelijkbare stijl.

Het pand is nu in gebruik als kantoorgebouw, er zijn verschillende bedrijven gehuisvest. Het interieur kon niet bezocht worden.

• Archief van het dienstencentrum Zwijnaarde, bouwaanvragen, 1385-70, 1957-77.
  • KOONING M. (red.) 1988: Architectuur als Buur. Panorama van Gent en omstreken 1968-1988, Gent, 146.

Auteurs: De Houwer, Veerle