Woning Bruyneel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Bruyneel

Beschrijving

Goed bewaarde bel-etagewoning naar ontwerp van het vooruitstrevende architectenbureau BARO, hier vertegenwoordigd door Eric Balliu, uit april 1971, gebouwd in opdracht van Guy Bruyneel. De modernistische rijwoning met brutalistische inslag werd opgetrokken op lot 41 van de residentiële verkaveling Meerstraat, aan een driehoekig pleintje. Een eerste bouwaanvraag uit februari 1971 werd afgekeurd na ongunstig advies van de gemachtigde ambtenaar van het Ministerie van Openbare werken: 'Gelet op het feit dat het gebouw deel uitmaakt van een gesloten bebouwing past het geenszins de gelijkvloerse vertrekken ten opzichte van de voorgevel te laten inspringen'.

Het uiteindelijk gerealiseerde ontwerp vertoont zowel qua vormgeving als qua planopbouw gelijkenissen met de woning Gardelein van BARO uit 1968 in Sint-Amandsberg, maar oogt wat traditioneler, allicht door de toepassing van een pannen zadeldak, de afwezigheid van een dakterras en een minder uitgesproken insprong van de gevel, na aanpassing van het ontwerp.

Net zoals bij de woning Gardelein heeft de noordwest-gerichte straatgevel, met parement uit 'gele genuanceerde klampsteen' met een beperkt aandeel zichtbeton, een gevelhoge smalle insprong aan de rechterzijde, op de benedenverdieping ten oosten geflankeerd door de garagepoort. Verder maakt de voorgevel een gesloten indruk, met spaarzaam en functioneel geplaatste zwarte metalen ramen en de voor BARO kenmerkende voordeur met metalen cirkel. Het dakraam is al op de bouwplannen te zien.

Volgens de plannen bevinden zich op de benedenverdieping de nutsruimten: garage, washok en stookplaats. Het 'sas' achter de voordeur sluit aan op een hal met ruimtebesparende spiltrap naar de verdiepingen. De eerste verdieping omvat de leefruimten, grotendeels in open plan uitgevoerd, met enkele beperkte afscheidingen. De spiltrap komt uit op een overloop met leeshoek en toilet en gaat over in de keuken annex eethoek annex zithoek over de hele bouwdiepte aan de oostkant. Aansluitend bij de zithoek geeft een overdekt terras met trap toegang tot de tuin. Bij de haardhoek ten westen aan tuinzijde wordt de nodige beslotenheid gecreëerd door hem met een volledige muur te scheiden van de leeshoek/overloop en met zijdelingse tussenmuurtjes van de zithoek.

De oostzijde van de tweede verdieping wordt volledig ingenomen door de kinderslaapkamer aan straatzijde en de ouderslaapkamer aan tuinzijde, slechts gescheiden door een kastenwand. Aan de westzijde een badkamer met afzonderlijk toilet.

In 1999 werd een bouwaanvraag ingediend voor het aanbouwen van een houten terras aan het overdekte terras ter hoogte van de eerste verdieping. Het is niet bekend of de trap naar de tuin na deze ingreep behouden bleef.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Denijs-Westrem, 1436-71 en 99-70081.

Auteurs: De Houwer, Veerle