• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Een imitatieve variante op de pilastergevel met dakkapel uit de tweede helft van de 18de eeuw voorzien van klokgevel, voor de Eerste Wereldoorlog blijkbaar horend bij het ernaast gelegen pand links, aan de noordelijke pleinzijde: een bijdrage tot het herstel van een vertrouwd perspectief. Nummer 45, burgerhuis naar ontwerp van Camille Van Elslande (Veurne) van 1921. Naar analogie met het vooroorlogse uitzicht, bakstenen pilastergevel (nokrichting parallel aan het plein) van vier traveeën en twee bouwlagen, echter een mansardedak ter vervanging van het vroegere schilddak en een meer gedrongen klokgevel met driehoekig fronton waarin ovale oculus voor de centrale dakkapel. Ook eenvoudigere uitwerking voor de kapitelen van de pilasters oorspronkelijk van de Ionische (?) orde, en de panelen op de borstwering. Getoogde muuropeningen in plaats van de vooroorlogse rechthoekige, met neorococo getint houtwerk zie onder meer, de accoladebogige deurtussendorpel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine