erfgoedobject

Commandobunker C40

bouwkundig element
ID
300629
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300629

Juridische gevolgen

Beschrijving

De bunker maakt deel uit van de KW-linie, waarvan de aanleg gebeurde in 1939-1940, omdat de bestaande verdedigingslinie langs het Albertkanaal en de Maas als onvoldoende werd beschouwd om ons land te beschermen tegen een Duitse inval. Tussen het fort van Koningshooikt en Waver werden meer dan 400 betonnen bunkers gebouwd en kilometerslange antitankhindernissen. De ruggengraat van de linie bestond uit twee rijen gevechtsbunkers; daarachter werd een telefoonnetwerk uitgebouwd dat de communicatie aan het front moest verzekeren.

Elke gevechtsbunker heeft een nagenoeg uniek bouwplan, strategisch aangepast aan de ligging. Vaste elementen waren schietgaten voor mitrailleurs, granaatwerpopeningen, kijkgaten en verluchtingspijpen. De inkom bestond uit een sas met een zware buiten- en binnendeur. Naast gevechtsbunkers waren er ook de commandobunkers van het telefoonnetwerk; aangezien deze bunkers geen gevechtsfunctie hadden ontbreken hier de schietgaten.

De gedeeltelijk in de berm ingegraven bunker in de Flosstraat is een commandobunker van de tweede lijn en bestaat uit een L-vormige constructie van gewapend beton met een kleine toegangsdeur en een markerende bekronende pijler.


Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bunkers KW-linie Vlaams-Brabant

  • Is deel van
    Flosstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Commandobunker C40 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300629 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.