Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Vossem met Voervallei

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Vossem met Voervallei

Beschrijving

Het monument werd opgericht tijdens het interbellum ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog en werd later uitgebreid naar de Tweede Wereldoorlog. Het monument is gelegen net ten noordwesten van de pastorie op het 'Pastorieplein', dat werd ingehuldigd op 16 juni 2006, zie gedenksteen op het bordesmuurtje van de pastorie. Een oude prentkaart toont het monument op dezelfde plaats, maar omgeven door een ijzeren hek dat aansloot op de betonnen afsluiting van de pastorietuin.

Het gedenkteken van blauwe hardsteen is uitgewerkt in de vorm van een stèle waarop de afbeelding van een soldaat in basreliëf, gesigneerd R. Blondiau; de flankerende later toegevoegde platen met de naamlijsten van de gesneuvelden zijn volgens het opschrift naar een ontwerp van E. Blondiau, Tervuren.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde