Woning Deconynck-Cornelis

Beschrijving

Villa gebouwd op de hoek van de Armand Bourdonlaan en Maaltemeers, volgens een bouwaanvraag van 1975 in opdracht van Henri Deconynck en Rita Cornelis. De woning is een ontwerp van de Oostendse architect Marcel Molleman, zoals vermeld op een gevelsteen in de bakstenen omheiningsmuur, 'M. Molleman/ Architect'. Volgens een bouwaanvraag van 1983 werd de woning ten zuiden uitgebreid met een bureau naar ontwerp van dezelfde architect.

Aan het uitgevoerde ontwerp ging een bouwdossier van 1974 vooraf. Hiermee wilde Molleman voornamelijk nagaan of het ontwerp van een functionele, eenlaagse villa onder een plat dak in deze wijk en op dit perceel zou worden vergund. Aangezien dit het geval bleek te zijn werkte hij vervolgens pas het definitieve ontwerp uit. Het plan van 1975 valt voornamelijk op door het gebruik van cirkels en gebogen vormen in interieur en exterieur. Zo ontstaat er een dynamische en originele planindeling, die representatief is voor het oeuvre van de architect in deze periode.

Villa van één bouwlaag onder een sterk uitkragend plat dak, afgelijnd door een hoge boord, bekleed met eternitplaten. Wit geschilderde, bakstenen gevels op lage betonnen plinten. Kenmerkend is de schikking van uitspringende volumes, die door de functionele plaatsing van rechthoekige vensteropeningen en bandramen ingevuld met fijn houten schrijnwerk inspelen op de oriëntatie van het perceel en de relatie tot de buitenruimte. De toegang tot de woning bevindt zich in de straatgevel aan Maaltemeers. De terugspringende, bewaarde toegangsdeur met rechthoekige zijlichten wordt geprononceerd door een sterk uitspringende luifel, gevormd door de dakoverstek en ondersteund door stalen kolommen. Rechts van de inkom bevindt zich de garage met een dubbele houten garagepoort met beglaasd cirkelmotief.

Molleman beschouwde een woning gelegen in het groen als ideale woonst. Zo is ook deze villa gelegen in een begroeide tuin, waarbij de aanleg sterk dialogeert met de woning. Architect Molleman voorzag twee vaste plantenbakken, een driehoekige aan de straat en een cirkelvormige op het terras aan de living. De cirkelvorm wordt herhaald in vier waterbassins, afgeboord met baksteenklinkers en per twee gekoppeld. De kleinste put is telkens voorzien van een stalen ketting die het regenwater van het dak afleidt. Het gebogen pad tot de toegang en het terras aan de tuinzijde worden afgeboord met lage bakstenen muurtjes onder betonnen dekstenen. De dubbele metalen brievenbus, ingewerkt in het muurtje aan de straat, bleef bewaard.

Volgens de bouwplannen ontvouwt de woning zich grotendeels volgens een open plan waarbij het exterieur een verlengde vormt van het interieur en het volume de buitenruimte als het ware omarmt. Het afgesloten, lage sas van de inkom biedt toegang tot de uitgestrekte leefruimte, die via een vestiaire en toilet verbonden wordt met de garage. Ten zuiden van de garage bevindt zich het in 1983 toegevoegde bureau. De leefruimte omvat aan de straatzijde de eethoek die deels wordt afgesloten door een laag, gebogen muurtje, maar toch ruimtelijk met de leefkamer verbonden blijft. Daarnaast bevindt zich de functionele keuken, opgevat als een gang die rechtstreeks leidt tot de berging, zoals frequent toegepast door Molleman in de jaren 1970. Naast de keuken is er ook nog een wasplaats geschikt. De open leefruimte omvat verder de living, geopend op het zuiden naar het aansluitende terras. De living is voorzien van sculpturale details, zoals een cirkelvormige, vaste plantenbak onder een lichtkoepel en een vrijstaand schouwmeubel in baksteen en beton. Ten oosten sluit een open bureau aan bij de living. In de zuidoostelijke hoek is het nachtgedeelte gesitueerd met slaapkamer en een natte cel met toilet, douche- en badkamer. Het lage plafond werd afgewerkt met houten planken en de vloeren van de leefkamers zijn voorzien van baksteenklinkers, waarbij een cirkelvormig patroon in de vloer de bezoeker naar de leefruimte leidt. Het was bovendien het eerste ontwerp van Molleman waarin hij elektrische vloerverwarming toepaste, wat als bijkomend voordeel had dat er geen hinderende verwarmingstoestellen voor de vensters opgesteld hoefden te worden.

• Dienstencentrum Zwijnaarde, Bouwdossiers Sint-Denijs-Westrem, 1695/74, 1722/75 en 2363/83.
  • DESOPPERE V. 1999: Marcel Molleman: realisatie en projecten (1949-1988), onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent, 129-159, 131D (inventaris).
  • S.N. 1978: Villa te Sint-Denijs-Westrem. Architect: M. Molleman, Bouwen met baksteen 2, 1-5.
  • S.N. 1988: Panorama. Vrijstaande woningen, in: DE KOONING M. (red.), Architectuur als Buur. Panorama van Gent en omstreken 1968-1988, Gent, 154.
  • Mondelinge informatie verkregen van de eigenaar (3 mei 2017).
  • Mondelinge informatie verkregen van Jean-Marie Molleman (18 mei 2018).