Gemeentehuis van Duisburg

Het voormalige gemeentehuis van 1930 werd opgericht naar een ontwerp van Jos Van Pee.

In 1864 gaf het Duisburgse gemeentebestuur opdracht aan architect Van Arenbergh tot het bouwen van een school met onderwijzerswoning voorzien van een lokaal voor het gemeentebestuur. De nieuwe gebouwen werden kadastraal geregistreerd in 1865. In het begin van de jaren 1930 werd er gekozen voor een nieuw gemeentehuis, dat op het kadaster werd ingetekend in 1933 op hetzelfde perceel als de school.

Het betreft een onderkelderd enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De eenvoudige bakstenen lijstgevel op een plint van blauwe hardsteen wordt geopend door rechthoekige muuropeningen, op de verdieping nog voorzien van houten schrijnwerk uit de bouwperiode. Twee spiegelpanelen met opschriften "Anno 1930" en "GEMEENTEHUIS", verwijzen naar het oprichtingsjaar en de vroegere functie. De gevel wordt beëindigd door een houten kroonlijst op modillons.

Volgens Wynants bevinden er zich in de kelder nog twee gevangeniscellen. Rechts naast de deur verwijst een gedenkplaat naar oud-burgemeester Jules Aerts, gesigneerd Jakke 2007.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling IV (Duisburg), 1865/1, 1933/3.
  • WYNANTS M. 1996: Duisburg, oude vrijheid op nieuwe wegen. Bijdragen tot de geschiedenis van Duisburg n.a.v. 20 jaar Dorpsfeesten (1976-1996), Tervuren, 109.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde