erfgoedobject

Dorpscafé

bouwkundig element
ID
300576
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300576

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpscafé
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Beeldbepalend dorpscafé, gelegen op de hoek met de Heidestraat, met karakteristieke cementbepleistering uit het begin van de twintigste eeuw. In 1910 wordt op het kadaster een gedeeltelijke reconstructie en vergroting van het bestaande pand geregistreerd in opdracht van landbouwer Xavier Mariëns-Vanbeneden; vermoedelijk dateert het neoclassicistische uitzicht uit deze periode.

Het geheel telt twee + drie traveeën en twee bouwlagen onder een half schilddak (mechanische pannen) met de nok parallel aan de Kerkplaats. De met schijnvoegen gecementeerde lijstgevels worden geopend door rechthoekige benedenvensters in een vlakke omlijsting onder een geprofileerde waterlijst met diamantkopsluitsteen. Het uitzicht van de deuromlijsting sluit hierbij aan. De steekbogige bovenvensters hebben een versierde borstwering en een rijker uitgewerkte omlijsting met oren voorzien van hangende festoenen en een met guirlandes versierde sluitsteen. Een fries met casementen en noppenmotieven beëindigt het geheel. Aan de zijde van de Heidestraat bleven paardenringen bewaard en in het interieur een tegelvloer.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling IV (Duisburg), 1910/13.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpscafé [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300576 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.