Kapel Onze-Lieve-Vrouw in de Reedelle

Beschrijving

De achterin gelegen veldkapel is gelegen op een lichte verhevenheid even voorbij de plaats waar de straat is overgegaan in een veldweg. Volgens de beschikbare literatuur bouwde Jefke Spreutels de kapel in 1872 naar aanleiding van de genezing van zijn tweejarige pleegdochter; hij gebruikte hiervoor zelfgemaakte bakstenen.

Het betreft een eenvoudige, haaks op de weg ingeplante pijlerkapel op quasi vierkante plattegrond onder een pannen zadeldak met bekronend smeedijzeren kruis. De gevels zijn met schijnvoegen gecementeerd en beschilderd op een eveneens beschilderde sokkel. De beglaasde en getraliede mijterboognis is geflankeerd door de jaartallen "1872" en "1991", respectievelijk verwijzend naar het jaar van oprichting en van de restauratie, maar bij de laatste schilderbeurt blijkbaar verkeerdelijk herschilderd als 1876 en 1991. De nis omvat een gepolychromeerd plaasteren Mariabeeld.

• BRUYNDONCKX A. & WYNANTS M. 2000: Vier wandelingen in Tervuren, Tervuren, 15-16.
  • WYNANTS M. 1996: Duisburg, oude vrijheid op nieuwe wegen. Bijdragen tot de geschiedenis van Duisburg n.a.v. 20 jaar Dorpsfeesten (1976-1996), Tervuren, 38-39.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde