Pastorie van de Sint-Jozefsparochie

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Jozefkerk ligt ten noordoosten van de kerk en dateert uit dezelfde bouwperiode. Ze werd immers net als de kerk gebouwd op initiatief en de kosten van de gebroeders Coosemans, twee herenboeren uit Moorsel, die daarmee tegemoet kwamen aan de verzuchtingen van de inwoners die tot dan naar Sterrebeek moesten om hun godsdienstplichten te vervullen. De pastorie is gedateerd 1906 en ze werd samen met de kerk kadastraal geregistreerd in 1907. Ze werd gebouwd door aannemer Cammaerts uit Tervuren, zie gevelsteen rechts van de voordeur. De tuin omgeven door een haag werd aangelegd door de gebroeders Michiels uit Scherpenheuvel.

De achterin gelegen pastorie wordt nog steeds omgeven door een deels omhaagde, maar verkleinde tuin en vertoont neotraditionele reminiscenties. Ze werd opgetrokken uit baksteen en telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een hoog leien schilddak. De zuidelijke lijstgevel wordt gekenmerkt door contrasterend gebruik van wit geglazuurde bakstenen voor de aflijnende boogfries, de muurbanden en het balustermotief op de borstweringen. Het centrale inkomrisaliet werd hoger opgetrokken tot trapgevel met een rondboogvenster en jaarsteen 1906 in de top; het risaliet wordt geflankeerd door rechthoekige spaarvelden waarin rechthoekige vensters onder een ijzeren I-latei met rozetbouten en op blauwe hardstenen lekdrempel; het onderste deel van het schrijnwerk werd vernieuwd, het bovendeel met roedeverdeling bleef behouden. De rechthoekige houten vleugeldeur met gelijkaardig bovenlicht geeft toegang tot een licht verhoogde begane grond en is toegankelijk via een steektrap van blauwe hardsteen. De houten omlopende kroonlijst heeft aan de voorgevel klossen. De achtergevel werd zoals gebruikelijk minder decoratief uitgewerkt en vertoont een eenvoudige bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-latei, de zijgevels zijn blind.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling I (Tervuren), 1907/1.
  • MOTTE V. 1986: Moorsel en zijn kerk, De Horen 13.5, 130-143.
  • VAN DE VELDE J., HERNALSTEEN J. & DE MUNTER A. 2005: Moorsel "Ze gaven opdracht 400.000 stenen aan te maken" , Kessel-Lo, 81-82.

Auteurs: De Vries, Birgit; Kennes, Hilde