Meergezinswoning met art-nouveau-inslag

Beschrijving

Meergezinswoning met art-nouveau-inslag, gebouwd in opdracht van de weduwe Leopold Cateaux, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1905. Dit opbrengsteigendom met winkel, behoort tot het latere werk van Emile Thielens, die actief was tot zijn overlijden in 1911. Thielens vestigde zich pas omstreeks 1890 als zelfstandig architect, na jarenlang in dienst te hebben gewerkt van de architecten Louis en François Baeckelmans, en vervolgens van Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel. Vooral gekend voor zijn veelal pittoreske gebouwen van de Antwerpse Zoo, zette Thielens omstreeks 1900 voorzichtige stappen richting art nouveau, om kort voor zijn overlijden terug te keren tot een klassieke beaux-artsstijl. Veruit zijn belangrijke realisatie uit deze periode is de monumentale Banque de Reports, de Fonds Publics et de Dépôts aan de Meir.

Het drie traveeën brede rijhuis met winkel, omvat vier bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevel onderscheidt zich door een kleurrijk parement, opgetrokken uit witte Silezische brikken in kruisverband, met overvloedig gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, pui- en waterlijsten, lekdrempels, en speklagen, kraagstenen en consoles, balkons en ornamenten, en accenten van rode baksteen verwerkt in de mozaïekpanelen van borstweringen en fries. Horizontaal geleed door de puilijst met bogenfries, en het klassiek hoofdgestel met een kroonlijst op consoles, legt de compositie de klemtoon op de middenas door middel van balkons met smeedijzeren borstwering. Verder is de opstand opgebouwd uit de winkelpui met zijportalen tussen gietijzeren kolommen, en registers van rechthoekige bovenvensters met ijzeren latei en rolluikkasten. Discreet van karakter is de art-nouveau-inslag beperkt tot de profilering van de gietijzeren en hardstenen onderdelen zoals de consoles en lekdrempels met spuwer en het smeedwerk. Vernieuwd schrijnwerk.

De plattegrond omvat een winkelruimte geflankeerd door de gemeenschappelijke inkom- en traphal op de begane grond, en huurkwartieren op de verdiepingen.