Onze-Lieve-Vrouwkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwkapel

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel op de hoek van de Waversesteenweg met de Lanestraat. Gedateerd in het blauwe hardstenen kruis dat de gevel bekroond "1889" (of 1898?).

Volgens de literatuur werd de oorspronkelijke kapel in 1932 onteigend en gesloopt bij het verleggen van het tracé van de Waversesteenweg. Op de topografische kaart van 1908 stond er een kapel aangeduid ter hoogte van nummer 307, bij de ingang van het sanatorium. Naast deze woning staat vandaag nog steeds een hardstenen pijlerkapel, dus is de vraag of de besproken Onze-Lieve-Vrouwkapel zich wel hier bevond.

Eenvoudige rechthoekige kapel van één travee met rechte sluiting onder een zadeldak met kunstleien. Rongboogvormige muuropeningen (met ijzeren schrijnwerk) en toegang. Achter het altaar rondboogvenster met glasraam van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes "Behoudenis der Kranken B.V.O.". De kapel kreeg een nieuwe bakstenen voorzetgevel.

Sober bepleisterd en witgeschilderd interieur met tongewelf. Altaar bekleed met geglazuurde tegels en verschillende plaasteren heiligenbeelden.

• S.N. 1976: Kapellen te Overijse, Eigen Schoon en de Brabander 59.1-3, 103-123.
  • VANDE PUTTE G. s.d: Bijdrage II tot de geschiedenis van een Overijses gehucht: Tombeek. De heyde van Tombeek en haar Keizer Karel-legende, Overijse, 43.

Auteurs: Verwinnen, Katrien