Architectenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Architectenwoning

Beschrijving

Moderne eengezinswoning van 2002 als eigen woning van architectenduo Geert Buelens en Veerle Vanderlinden (Eerdesign).

De woning is een experimentele prefabwoning opgebouwd uit een dragend staalskelet op een sterk afhellend terrein zonder hier veel wijzigingen aan te brengen. Door de constructiemanier was de bouw van de woning op twee maanden klaar. Voor de uitwerking van de staalbouw werd beroep gedaan op het studiebureau Ney & Partners (Elsene).

Het balkvormige volume bestaat uit twee bouwlagen onder plat dak, met de korte zijde evenwijdig aan de straat. De woning is gefundeerd op twaalf betonnen kolommen waardoor ze een zwevend karakter krijgt. De structuur bestaat uit zes stalen portieken (binnen van onbehandeld staal en buiten gegalvaniseerd) met hiertussen profielen die de traditionele raamprofielen vervangen. Tussen de profielen werden gevelpanelen uit glas en hout geklemd. De afmetingen van de stalen profielen werden bepaald door de maximale breedte van een standaard glasplaat: 3,2 meter. De houten panelen zijn van gelamineerd hout uit de boot-industrie. De constructiedetails werden zichtbaar gelaten en zijn ook decoratief bedoeld.

De woning krijgt door het materiaalgebruik (staal) en haar zwevende karakter een zeer lichte indruk. Bijkomend heeft de woning een open plan dat bepaald wordt door de dragende gevels en door het inbrengen van een opgehangen verdieping bestaande uit hout. Het beperkte aantal binnenwanden kan ook weggenomen worden.

De details nodig bij de constructie werden bewust zichtbaar gelaten en niet weggewerkt in muren zoals bij een traditionele woning. Zowel de bouten voor de verbindingen als de bedrading van elektriciteit en watervoorziening (opbouw) zijn zichtbaar.

De vloer op de benedenverdieping en het terras bestaat uit blauwe hardsteen uit Henegouwen in een grillig patroon, trappen en inkom uit gegalvaniseerde roosters. In de woning werd er veel gebruik gemaakt van elementen uit de industriebouw, er worden bijvoorbeeld schakelaars en knoppen gebruikt uit een fabriekscontext zoals de deurbel of lichtschakelaars. Er zijn drie industriële vouwdeuren voorzien als toegang tot de woning.

Achter de woning, in het verlengde onder het terras, in het terrein ingebracht later bijgebouwd architectenbureau van de eigenaars.

Auteurs: Verwinnen, Katrien