Geknotte zomereik als hoekboom

Beschrijving

De reeds gerooide zomereik (Quercus robur) stond op de Baardegemkouter in het gehucht Eerdegem (ten noordwesten van Baardegem), op de grens van twee landbouwpercelen en naast een kruispunt van twee loswegen. Op het moment van de bescherming (1990) had deze boom een stamomtrek van 2,90 en 3,20 meter, gemeten op respectievelijk 1,30 meter en 1,50 meter hoogte. De hoogte van de takvrije stam bedroeg 2,20 meter. De kruindoorsnede bedroeg 6 meter. Gezien zijn monumentale karakter had deze boom als beeldbepalend en esthetisch element een belangrijke landschappelijke waarde.

Deze eik werd vermoedelijk geplant om een kruispunt of perceelgrens aan te duiden. Mogelijk ging het om het laatste exemplaar van een verdwenen knotbomenrij. De laatste knotbeurt dateerde van omstreeks 1953. Op het moment van de bescherming was deze boom circa 150 tot 200 jaar oud.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000807, Zomereik met omgeving - Baardegemkouter, advies KCML (1990).
  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000807, Zomereik met omgeving - Baardegemkouter (VAN DEN BOSSCHE H., 1990).

Auteurs: van den Bossche, Herman