• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, volgens de huidige eigenaar de directeurswoning horend bij de ernaast gelegen watermolen op de Laan. Ten zuidoosten van de woning ligt onder het straatniveau een gebouw van één bouwlaag uit het midden van de 20ste eeuw. Dit was een 'drankhuis' uit de periode dat het domein uitgebaat werd als recreatiedomein met vijver en strand gekend als 'Tombeek Plage'.

Historiek

In 1884 staat er op het kadaster een gedeeltelijke afbraak en nieuwe opbouw geregistreerd. De bestaande gebouwen werden vervangen door de huidige woning met links daarvan een toenmalig dienstgebouw (?). De gebouwen waren in eigendom van de weduwe Grégoire Stevens – Kumps, smid. Deze familie was ook eigenaar van de watermolen en de smidse in de Lanestraat.

In 1944 verkoopt de familie Van Chomé het geheel aan de familie De Broe- Speerkaert. Op dit moment staat er op het kadaster ook een gedeeltelijke heropbouw geregistreerd van de gebouwen die blijkbaar gedeeltelijk in puin liggen. Enkele jaren later wordt het bijgebouw vervangen door een nieuwbouw, geregistreerd in 1948 als drankhuis genaamd "Brevette". Het domein werd in de jaren 1950 uitgebaat voor recreatiedoeleinde, met vijver, strand en café. Hiervoor werd er begin jaren 1950 achter het molengebouw een nieuwe vijver aangelegd en werd de vijver achter de directeurswoning vergroot. Het huis heeft volgens de huidige eigenaars in de jaren 1950 ook gediend als hotel omwille van het nabijgelegen Brussel waar de wereldtentoonstelling plaatsvond in 1958. De huidige eigenaar herstelde het in de oorspronkelijke staat.

Beschrijving

Noordwestelijk georiënteerde woning op een min of meer vierkante plattegrond. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder een leien schilddak met een dakvenster boven de toegang. De voorgevel wordt geritmeerd door verdiepte velden. Rechthoekige muuropeningen met een hardstenen onderdorpel, doorgetrokken tot cordon. De muuropeningen hebben op de begane grond hardstenen lateien en een witte natuurstenen omlijsting. Op de verdieping een omlopende witte natuurstenen omlijsting. Hardstenen plint. Bewaarde kroonlijst en schrijnwerk. In de straatgevel zijn de bouwsporen zichtbaar van een venster dat verbouwd werd tot deur (derde travee), maar deze ingreep werd hersteld. Links toegangspoort tussen twee bakstenen pijlers.

Volgens de huidige eigenaar is de indeling van het gebouw samen met de deuren en trappen bewaard gebleven.

Gecementeerde tuingevel met aanbouwsel. Tegen de witgeschilderde zuidoostelijke gevel halve serre met houten gebint.

Ten zuidoosten een gebouw van één bouwlaag onder plat dak (onder straatniveau). Het gebouw is opgebouwd uit een betonstructuur met bakstenen vullingen en heeft aan de zuid- of tuinzijde grote muuropeningen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Overijse, Afdeling II (Overijse), 1884/44, 1944/15, 1948/15 en 1952/1.
  • Informatie verkregen van de eigenaar (9 april 2015).

Auteurs: Verwinnen, Katrien