Fonteinfiguur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fonteinfiguur

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Stadspark

Beschrijving

Bronzen beeld op een lage hardstenen sokkel door de Servische beeldhouwer Ratimir Stojadinovic (inscriptie). Het kunstwerk maakte tijdens de zomer van 1958 deel van de tentoonstelling Beeld in de Stad, en werd dat jaar door het stadsbestuur bij de kunstenaar aangekocht. Op 17 oktober 1958 besliste het college tot de huidige opstelling in het Stadspark.

Het beeld stelt een vrouwelijk naakt voor, met de linker knie geknield op een rotsblok, het hoofd gedraaid, en de open linkerhand uitgestrekt. De houding suggereert dat de figuur onder een fontein knielt en met de hand het neervallende water poogt op te vangen.

• VAN RUYSSEVELT A. 2001: Stadsbeelden Antwerpen anno 2001. Een gids-inventaris van de beelden en de monumenten, Antwerpen, 125-126.