Vier woningen ontworpen door Albert Arnou

Beschrijving

Deze vier woningen op de hoek van de Nottebohm- en de Walvisstraat werden in 1891 getekend door architect Albert Arnou als opbrengstwoningen voor juffrouw Louise Serruys.

De familie Serruys was nauw betrokken bij de Naamlooze Bouwmaatschappij voor het bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier, de motor achter de ontwikkeling van Zurenborg. Arnou drukte als investeerder, als ontwerper en als aandeelhouder van bouwmaatschappij een belangrijke stempel op de wijk Zurenborg. Hij bouwde huizen in neoclassicistische en in eclectische stijl, meestal met een verzorgde en fantasierijk uitwerkte façade die de reeksbouw overstijgt. Hier echter realiseert hij vier standaard vormgegeven burgerhuizen, representatief voor de burgerhuizen die de basisbebouwing vormden in alle eind-19de-eeuwse wijken in Antwerpen. De vier huizen werden niet als reeksbouw geconcipieerd; ze kregen elk een andere gevel.

Twee bijna identieke woningen in de Walvisstraat 38-40, enkel afwijkend van elkaar in gevelbreedte. Woningen van twee bouwlagen en twee traveeën, onder zadeldaken. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels op blauwe hardstenen plinten, met houten kroonlijsten. Sterke horizontale ritmering door een brede fries onder de kroonlijst en tussen de twee bouwlagen. Eenvoudige rechthoekige deuren en vensters beneden. De bovenvensters zijn bekroond met een entablement. Schrijnwerk is bewaard.

Het hoekpand (Nottebohmstraat 26) telt twee en een halve bouwlaag en in totaal vier traveeën, waaronder een afgeschuinde hoektravee. Eenvoudige opbouw van de lijstgevels, met hardstenen plinten, houten kroonlijsten, kordonlijsten, imitatievoegen op de begane grond, rechthoekige muuropeningen. Op de hoek zijn de houten winkelpuien met twee brede etalages rond de centrale deur bewaard, een getuige van de originele functie van het pand. Afgeschuinde hoektravee geaccentueerd door een balkon en bekroning van het deurvenster door en gebogen fronton. Schrijnwerk en balkonleuning vernieuwd.

Het burgerhuis Nottebohmstraat 24 telt drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Verzorgde bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hardstenen plint en met houten kroonlijst op klossen. Standaard elementen zoals de kordonlijst, imitatievoegen op de begane grond, rechthoekige muuropeningen, balkon met ijzeren leuning in de centrale travee. Op de tweede bouwlaag zijn de muurdammen tussen de vensters uitgewerkt als pilasters; bovenverdieping met vier smalle, gekoppelde vensters. Vernieuwd schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1891 # 897.