Ensemble van drie burgerhuizen

Beschrijving

Dit ensemble van drie burgerhuizen werd in 1890 getekend door architect Eugène Geefs in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier. De bouwaanvraag werd ingediend door Luyckx, de beheerder van de maatschappij.

Deze in 1886 opgerichte bouwmaatschappij had als doel de woningbouw in Zurenborg te organiseren en nam daarvoor verschillende architecten onder de arm om reeksen huizen te bouwen in de gewenste stijl. Geefs realiseerde in de Wolfstraat twee sterk gelijkende ensemble van drie huizen volgens een veel voorkomend concept in de wijk: een centrale woning die in een opvallende, rijke neo-Vlaamserenaissance-stijl is getekend, geflankeerd door twee lijstgevels in neoclassicistische stijl. Met dergelijke afwisselende, kleine ensembles, werd een levendig, kleurrijk straatbeeld gecreëerd.

De woningen tellen drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het centrale huis heeft een rode bakstenen lijstgevel verlevendigd met beschilderde banden, markant balkon en driedelig balkonvenster onder gebogen waterlijst, elementen typisch voor de neo-Vlaamserenaissance-stijl. Bewaard houtwerk in de rondbogige en rechthoekige muuropeningen. De houten kroonlijst op modillons is doorbroken door een centraal dakvenster waarvan de bekroning is verdwenen. Op het plan in het bouwdossier werd een klokvormig dak getekend met een hoog topstuk, wat wellicht niet werd gerealiseerd.

De twee flankerende woningen hebben bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevels, bij nummer 10 deels vervlakt. Klassieke indeling, met hardstenen plinten, houten kroonlijsten op klossen en modillons, imitatievoegen op de begane grond, rechthoekige deur en vensters, regelmatig geplaatst in de traveeën. Bij nummer 14 is de decoratieve afwerking van de gevel bewaard, met plantenranken boven de benedenvensters en met gerekte rozetten versierde borstweringen van de bovenvensters. Fries met paneelwerk, diamantkoppen en chutes bij de bovenvensters. Bewaard houtwerk van de vensters. Bij nummer 10 zijn stucdecoratie en schrijnwerk grotendeels verdwenen; voorzetrolluiken beneden, stucdecoratie in de fries en in vlakken boven en onder de vensters.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1890 # 608.