Rijwoning in brutalistische stijl

Beschrijving

Rijwoning in brutalistische stijl van drie bouwlagen naar ontwerp van architect Paul Meekels uit 1980, met als opdrachtgever D. Vandenbroucke. De woning maakt deel uit van het latere oeuvre van Paul Meekels, wiens persoonlijke loopbaan midden jaren 1950 van start ging, na een stage op het architectenbureau van Léon Stynen. De architectuur is symptomatisch voor het rationele minimalisme dat Meekels vanaf de jaren 1970 beoefent, bepaald door ruimtelijke helderheid, constructieve logica en een doorgedreven economie van materiaal en middelen.

Woning van drie bouwlagen onder plat dak, opgebouwd uit bruinrode Scheldesteen met balken uit natuurkleurig glad gekofferd beton als constructieve structuur zichtbaar gelaten. Trapsgewijze opbouw van de gevel, op het gelijkvloers 2,80 m terugspringend, op de eerste verdieping 1,80 m terugspringend en op de derde verdieping gelijk aan de bouwlijn. De woning is gunstig georiënteerd met een zuidgerichte tuin. Het originele schrijnwerk is grotendeels bewaard.

Op het gelijkvloers situeert zicht rechts een overdekte fietsenstalling, 1 m vooruitspringend ten opzichte van de bouwlijn, overdekt door middel van een driedelige helder plexiglazen overkapping. De wanden zijn bekleed in donker gebeitst rood ceder. Aan de rechterkant bevindt zich een tochtsas dat toegang geeft tot de garage aan de linkerkant en een vestiaire met toilet en spiltrap naar de eerste verdieping. Aan de tuinkant van de woning is een ruime bergplaats voorzien.

De eerste verdieping wordt gekenmerkt door een ruime eethoek en keuken in één open ruimte aan de straatkant, gescheiden door middel van inbouwkasten. In dezelfde ruimte bevindt zich aan de tuinzijde een grote zithoek. Deze zithoek is naar het zuidgerichte terras geopend door middel van een schuifpui om zo veel mogelijk zonlicht in de woning toe te laten. Ook is op dit terras een buitentrap voorzien die leidt naar een tweede terras op de bovenliggende verdieping. Dit terras springt terug om het zonlicht niet te hinderen.

Op de tweede verdieping geeft de centraal gelegen nachthal toegang tot twee slaapkamers voor de kinderen aan de straatkant, alsook tot de badkamer, toilet en wasplaats. Aan de tuinkant bevindt zich aan de rechterzijde een grote slaapkamer voor de ouders, met aan de linkerzijde toegang tot hogergenoemd terras.

Auteurs: Hooftman, Tobias