Rijhuis in brutalistische stijl

Beschrijving

Rijhuis in brutalistische stijl naar ontwerp van architect Paul Meekels uit 1989-1990, met als opdrachtgever Bruno De Decker. De woning behoort tot het late oeuvre van Paul Meekels, wiens persoonlijke loopbaan midden jaren 1950 van start ging, na een stage op het architectenbureau van Léon Stynen. De architectuur is symptomatisch voor het rationele minimalisme dat Meekels vanaf de jaren 1970 beoefent, bepaald door ruimtelijke helderheid, constructieve logica en een doorgedreven economie van materiaal en middelen.

Woning van drie bouwlagen opgedeeld door middel van split-levels met grotendeels origineel schrijnwerk. Qua indeling vertoont deze woning veel gelijkenissen met de eigen woning van Paul Meekels in de Rysheuvelsstraat uit 1978. Opmerkelijk is de open gevel die terugspringt op de eerste verdieping, nogal atypisch voor de realisaties van Meekels. De reden voor deze openheid is tweeledig: enerzijds door de zuidwest-oriëntatie van de gevel om zo toch een zonnig terras te voorzien, anderzijds door de ligging van de woning in een rustige straat met aan de overzijde een park.

Op het gelijkvloers bevindt zich aan de straatkant een carport en een afgesloten fietsenstalling. Het centrale inkomsas geeft toegang tot een berging aan de rechterkant en de vestiaire met toilet aan de linkerkant. Via een steektrap is het eerste niveau op split-level bereikbaar. De trappen die leiden tot de split-levels bevinden zich allen aan de linkerkant van de woning. Aan de tuinzijde op dit split-level zijn de eetkamer, speelkamer en keuken te vinden. De plafondhoge ramen voorzien voldoende licht, ondanks de oriëntatie van deze ruimten op het noordoosten. Ook situeert zich hier een klein terras op dezelfde hoogte als het split-level, via een helling overgaand in de tuin op straatniveau.

Het grote terras aan de straatkant domineert de eerste verdieping. Dit terras is bereikbaar via de zithoek met vide. De schuine dakramen voorzien deze zithoek van voldoende licht. Aansluitend aan de zithoek bevindt zich de eetkamer. Aan de tuinzijde is op split-level de badkamer, toilet en slaapkamer van de ouders via een steektrap te bereiken.

Op het tussenniveau tussen het split-level met de slaapkamer van de ouders en tweede verdieping is een bureauruimte met zicht op de zithoek gesitueerd. Op de tweede verdieping bevinden zich aan de tuinkant drie slaapkamers. Centraal bevat deze verdieping een toilet en een douche.

Auteurs: Hooftman, Tobias