Geheel van drie neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, opgetrokken door de aannemer Eduard Coninckx, naar een ontwerp uit 1884. Opdrachtgever van dit vastgoedproject was de bankier graaf Emile Gustave Joseph Marie Gérard Le Grelle (Antwerpen, 1852-Kapellen, 1935), in 1877 gehuwd met Hélène Marie Joséphine Thérèse de Ramaix (Brussel, 1857-Kapellen, 1944). Met zijn neven de broers Albéric, Henry en Vincent Le Grelle vormde hij het vennootschap van de Banque Joseph-J. Le Grelle, een privébank die in 1792 werd opgericht door overgrootvader Joseph-Jean Le Grelle (1764-1822), en in 1962 overgenomen door de Banque d’Anvers. Hun grootvader graaf Gérard Joseph Le Grelle (Antwerpen, 1793-Antwerpen, 1871), was lid van het Nationaal Congres en burgemeester van Antwerpen van 1831 tot 1848. De architectuur is representatief voor de latere realisaties van aannemer Coninckx, gevestigd in de Terninckstraat, die actief was van midden jaren 1840 tot 1893.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond, rusten op een geprofileerde hardstenen plint. Gekoppeld volgens repeterend en spiegelbeeldschema, wordt het uniform behandelde gevelfront nadrukkelijk horizontaal geleed door doorgetrokken lekdrempels, pui- en waterlijsten. De compositie legt telkens de klemtoon op de middentravee, op de eerste verdieping gemarkeerd door een diamantkopsleutel, een balkon met balustrade en een entablement, beide op consoles, waarbij het middenpand een extra accent krijgt door een driehoekig fronton. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, en afgewerkt door een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Het oorspronkelijk houten schrijnwerk is volledig vernieuwd; smeedijzeren vleugeldeur uit het interbellum op nummer 40. Behouden smeedijzeren keldertralies en gietijzeren voetschrapers.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis, met op de begane grond de enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal, en in het souterrain de keuken.