Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer J.J. Tijck, naar een ontwerp door de architect Emile Wauters uit 1881.

Het project is representatief voor het oeuvre van Emile Wauters, die volgens teruggevonden bouwdossiers tussen 1870 en eind jaren 1890 een 200-tal huizen realiseerde in Antwerpen. Aanvankelijk was Wauters vooral actief rond het Stadspark, op de Leien, en in de omgeving van Belgiëlei en Lange Leemstraat, waar hijzelf ook woonde. Later verplaatsten zijn activiteiten zich naar de nieuwe wijk Zurenborg, waar hij tientallen seriewoningen bouwde onder meer in opdracht van baron Nottebohm. Wauters was overigens zelf aandeelhouder van de in 1886 opgerichte Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises, die tot doel had de woningbouw in Zurenborg te organiseren. Zijn carrière lang bleef hij burger- en herenhuizen ontwerpen in een conventionele neoclassicistische stijl. Een meer pittoreske neotraditionele of neorenaissance vormentaal onderscheidt meerdere van zijn latere realisaties in Zurenborg, waaronder de villa’s in de Transvaalstraat, en de katholieke school in de Grotebeerstraat.

Met een gevelbreedte van in totaal zeven traveeën, omvatten de rijwoningen een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. Volkomen symmetrische van compositie, verhult het uniform behandelde gevelfront de ongelijke plattegrond van beide woningen, waarvan het rechter pand (nummer 24) drie traveeën telt en het linker pand (nummer 26) vier traveeën. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond en een geprofileerde hardstenen plint, is nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en doorgetrokken lekdrempels. Gekoppeld volgens spiegelbeeldschema, met de portalen in de uiterste traveeën, worden de middentraveeën van de eerste verdieping telkens per twee gemarkeerd door balkons met consoles en ijzeren borstwering, en stucsleutels. Verder is de opstand opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting, en beëindigd door een klassiek hoofdgestel en houten kroonlijst op modillons en tandlijst. Bewaarde houten vleugeldeuren, ijzeren keldertralies en vensterleuningen.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, ontsloten door een zijdelings ingeplante inkom- en traphal, met de keuken in het souterrain.