Eclectisch woon- en winkelpand

Beschrijving

Meergezinswoning met winkel in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van Jos Van den Born-Tobback, naar een ontwerp door Frans Stuyck uit 1910. Het gebouw behoort tot de latere realisaties van de architect, die omstreeks 1875 debuteerde, en zijn carrière kort na de Eerste Wereldoorlog afsloot. Veeleer conventioneel van aard, volgt zijn oeuvre in gematigde vorm de heersende stijlstromingen.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat het rijhuis vijf bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit witte Silezische brikken in kruisverband, met contrasterend gebruik van blauwe hardsteen voor het balkon, de kordonvormende lekdrempels en doorgetrokken lateien op kraagstenen. Geleed in horizontale registers, en gemarkeerd door het gevelbrede balkon met een smeedijzeren borstwering in neorégencestijl, wordt de bovenbouw afgewerkt door een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekig van vorm, onderscheiden de vensters van de eerste twee verdiepingen zich door een latei op kraagstenen en ontlastingsbogen. De benedenbouw is volledig opengewerkt tot een winkelpui met middenportaal geflankeerd door de privé-ingang, en een entresol met doorlopende beglazing. De rood marmeren bekleding en het schrijnwerk van de pui met verdiept middenportaal is bewaard, evenals de gietijzeren latei en pilasters van de entresol. Het oorspronkelijk houten vensterschrijnwerk is gedeeltelijk vernieuwd.

Het gebouw bestaat uit een voorbouw en een lagere, smalle achterbouw in entresol. Het interieur van de dubbelhoge winkelruimte, opgedeeld door de omlopende entresolgalerij op gietijzeren kolommen, met ijzeren borstwering en trap is bewaard. De bovenverdiepingen waren vermoedelijk van bij oorsprong ingevuld als huurkwartier.