Onze-Lieve-Vrouw van Hallekapel

Beschrijving

Kleine pijlerkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Halle en gedateerd "1752". In deze omgeving werd al een kapel weergegeven op de Villaretkaart van circa 1748. De kapel werd in de jaren 1950 heropgebouwd na verbreding van de weg.

Bak- en zandstenen kapel op een rechthoekig grondplan met rechte sluiting. De steekboognis met smeedijzeren tralie heeft een witte kalkzandstenen omlijsting met geprofileerd beloop op met neuten en imposten. Voor de bekronende jaarsteen en de afdekplaten van het zadeldak werd eveneens een witte zandsteen gebruikt. De nis zelf is witgeschilderd en er staat een beeld in van Onze-Lieve-Vrouw van Halle.

• Carte topographique de la partie de la Belgique comprise entre Gand et Tournay, Maestricht et Liège, levée par Villaret, Ingénieur du Roi, 1748, Institut National de l’Information Géographique et Forestière, Saint-Mandé (France), schaal 1:14.400, kaartblad 37.
  • S.N. 1976: Kapellen te Overijse, Eigen Schoon en de Brabander 59, 467-483.

Auteurs: Verwinnen, Katrien