Watertoren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watertoren

Beschrijving

Modernistische watertoren van 1938 gelegen tegenover de Losweg en van de straat afgesloten door een lage bakstenen ommuring en een laag hekken (vernieuwd?) tussen bakstenen muurtjes.

Volgens de inventaris van Van Craenenbroeck is het een watertoren van het type B1/B. Dit zijn zuilvormige watertorens waarbij geen onderscheid zichtbaar is tussen de voet en het kuipgedeelte. Dit type werd vooral gebouwd in de jaren 1950-1960. Hier gaat het dus om een vroeg voorbeeld.

De watertoren is opgebouwd uit een voorgebouw en daarachter de eigenlijke watertoren (rond volume). De gevels zijn bekleed met gele baksteen, typisch voor de bouwperiode. In het volume met de kuip zit onderaan een horizontaal bandraam. De cilindervormige kuip heeft een inhoud van 150m3. Torenvormige voorbouw met boven de deur N.M.D.W. (Nationale Maatschappij der Waterleidingen). Hierboven verticale vensterregisters met ijzeren roeden, evenals in de zijgevels.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Overijse, afdeling IV (Overijse), 1939/38.
  • VAN CRAENENBROECK W. 1991: Eenheid in verscheidenheid. Watertorens in België, Brussel, 95-107 en 180.

Auteurs: Verwinnen, Katrien