erfgoedobject

Hoeven en Villa De Blijpoel met omgeving

bouwkundig element
ID
300285
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300285

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nabij het landelijke dorpscentrum van Zevergem bevindt zich een oude dries, vanwaar de straten Scheldehout en Blijpoel vertrekken. De straat Blijpoel loopt verder tot aan de oude Scheldebocht. De verschillende Scheldemeanders, afgesneden door rechttrekkingen van de rivier in 19de en 20ste eeuw, bleven bewaard als visvijvers evenals enkele ondergelopen kleiwinningsputten van de vroegere steenbakkerijen.

Centraal, op de splitsing van Scheldehout (vroeger Groenstraat) en Blijpoel, bevinden zich twee omwalde hoeves, meer bepaald een hoeve uit het derde kwart van de 18de eeuw (Scheldehout nummer 1) en een hoeve met losse bestanddelen uit het vierde kwart van de 18de eeuw (Blijpoel nummer 17). Beide hoeves, te midden van een agrarisch gebied, waren een leen van de Gentse Sint-Pietersabdij en zijn duidelijk te zien op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778).

Villa De Blijpoel, gebouwd in 1926, grenst aan de oude Scheldebocht, gekend als de Blijpoel. Vermoedelijk werd de villa gebouwd op de plaats van het vroegere veerhuis.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Villa De Blijpoel

  • Is deel van
    Zevergem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeven en Villa De Blijpoel met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300285 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.