Eclectisch burgerhuis ontworpen door François Toen

Beschrijving

Eclectische burgerwoning, ontworpen in 1909 door architect François Toen in opdracht van Ph. Van de Capelle, die toen woonde op de Berchemsesteenweg. Het betreft een grote eengezinswoning in eclectische stijl, met een geveltop die refereert naar de neo-Vlaamserenaissance-stijl. Zoals alle woningen op de Cogels-Olsylei heeft dit huis een voortuintje.

De woning is typisch voor het oeuvre van Toen vóór de Eerste Wereldoorlog, waarbij hij meerdere burger- en herenhuizen voor de Antwerpse burgerij tekende, onder meer in de wijk Zurenborg. Hierbij paste Toen uiteenlopende neostijlen toe, met een statige allure en een hoog decoratief gehalte als constante.

Deze burgerwoning telt drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder een leien mansardedak. De lijstgevel heeft een statig wit natuurstenen parement met een klassieke opdeling: blauwe hardstenen plint, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, houten en natuurstenen kroonlijst. De nadruk ligt op de brede venstertravee, die bekroond is door een natuurstenen dakvenster in neo-Vlaamserenaissance-stijl, met vleugelstukken, vaasornamenten, fronton en topstuk. Op elke verdieping een drielicht van gekoppelde korfboogvensters; op de begane grond in een brede natuurstenen erker, op de eerste verdieping in een smalle erker geflankeerd door twee vensters, boven een klassiek drielicht in de gevelwand, met balkon voor het centrale deurvenster. Smalle deurtravee met beneden een korfboogdeur, op de eerste verdieping een rechthoekig en boven een korfbogig venster. Schrijnwerk goed bewaard.

De woning is ingedeeld volgens de klassieke enkelhuisplattegrond, met in de smalle deurtravee gang en trappenhuis, en in de venstertravee een enfilade van salon, eetkamer en veranda; keuken en washuis in een lagere aanbouw achter de deurtravee. Op de verdiepingen slaapkamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 961 # 4605.