erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
300262
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300262

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1883. Opdrachtgever was E. Niguet, uitbater van de chemiserie Niguet Frères gevestigd Huidevettersstraat 2-4. Het ontwerp is representatief voor het vroege neoclassicistische oeuvre van Hompus, die vanaf 1875 als zelfstandig architect actief was. In navolging van zijn vader Joseph Antoine Hompus, ontplooide hij productieve loopbaan in dienst van de burgerij.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met geblokte begane grond, wordt horizontaal geleed door de puilijst, kordons en het gekorniste hoofdgestel. Een geblokt risaliet met balkons, oorspronkelijk bekroond door een driehoekig fronton, legt de klemtoon op de middenas. De rechthoekige bovenvensters hebben geriemde omlijstingen, sluitstenen en doorgetrokken gietijzeren borstweringen. Verbouwde winkelpui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1883#8.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300262 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.