Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Deze eenvoudige eclectische burgerwoning werd in 1910 ontworpen voor de Naamlooze Bouw- Crediet- en Spaarmaatschappij Voorspoed door huisarchitect John Voet.

Vóór de Eerste Wereldoorlog bouwde de maatschappij woningen en villa’s in diverse nieuwbouwwijken in Antwerpen zoals in Sint-Mariaburg of Zurenborg, in opdracht van particuliere klanten of voor verkoop sleutel-op-de-deur. Voor de periode 1910-1914 zijn een veertigtal bouwdossiers gerepertorieerd, vermoedelijk grotendeels toe te schrijven aan John Voet, die als architect aan de maatschappij verbonden was. In zijn ontwerpen varieerde Voet van de klassieke beaux-artsstijl, over het eclecticisme met art-nouveautoets tot de cottagestijl.

Deze woning telt drie traveeën en drie bouwlagen, en was wellicht bedoeld als meergezinswoning. Ze kreeg een klassieke enkelhuisindeling, met gang en trappenhuis in de deurtravee en enfilade van twee kamers in de venstertravee, met achteraan keuken en veranda. De woning kreeg een klassiek opgebouwde lijstgevel, met een eigentijds, naar de art nouveau verwijzend, materiaalgebruik. Lage hardstenen plint, houten kroonlijst met tandfries, hardstenen kordonlijst, balkon met smeedijzeren leuning in de centrale travee. Parement in gele baksteen, verlevendigd door banden in geglazuurde baksteen en door panelen met eenvoudige tegels. Onder de kroonlijst, drie steigergaten. Segmentbogige vensters en deur met rollaag in witte en groene geglazuurde baksteen met hardstenen sluit- en hoekstenen. Schrijnwerk overal gewijzigd.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1910 # 33.