Modernistisch appartementsgebouw

Beschrijving

Appartementsgebouw in modernistische stijl opgetrokken in opdracht van Marcel Block, naar een ontwerp door de architect Edouard De Winter uit 1937. Het begin 1939 voltooide complex bestaat uit een duplexwoning, wellicht bestemd voor de bouwheer, en zes huurappartementen van hoge standing. Een aanvankelijk geplande, terugwijkende achtste verdieping, werd nog voor de start van de bouw geschrapt.

Edouard De Winter lijkt in Antwerpen als architect actief te zijn geweest van de latere jaren 1920 tot midden jaren 1950. Tot zijn gekende vroege werk in art-decostijl behoren de villa "Ekeby" aan de Hagedoornlaan, het hotel Van Stappen aan de Jan Van Rijswijcklaan, en de woning Maes Vlaamsekunstlaan 6. Uit de vormgeving van het appartementsgebouw Block blijkt een evolutie naar een meer gestroomlijnd modernisme in de latere jaren 1930, periode waarin De Winter occasioneel samenwerkte met de architect Antoine George.

Met een gevelbreedte van zowat 14,50 m omvat het gebouw acht bouwlagen onder een plat dak. Opgetrokken met een structuur uit gewapend beton, onderscheidt het gevelfront zich door een parement uit witte natuursteen in groot steenverband, gecombineerd met geel baksteenmetselwerk voor de zijpenanten en blauwe hardsteen voor de pui. Voor het baksteenmetselwerk werd het typisch horizontale voegwerk, met verdiepte lintvoegen en platvolle stootvoegen toegepast; de bouwplannen vermelden een marmerbekleding voor de pui. Het gevelfront ontleent zijn dynamisch gestroomlijnde karakter aan het getrapte profiel van de overstekende bovenbouw, waaraan oplopende, gekoppelde ribben een krachtig verticaal accent verlenen. Opvallend daarbij is de discrete asymmetrie door het openwerken van de travee uiterst rechts tot balkons met buisleuning, een oplossing die afwijkt van de bouwplannen. Het alterneren van bandramen en blinde borstweringen bepaalt de horizontale gelaagdheid van de compositie. De pui omvat de garagepoort, het privéportaal van de duplexflat, en het gemeenschappelijke inkomportaal met bewaarde houten deur. Het oorspronkelijk stalen vensterschrijnwerk is volledig vernieuwd.

Het complex is opgedeeld in een duplexwoning met individueel portaal en traphal, zes appartementen over een volledige verdieping, ontsloten door de gemeenschappelijke inkom- en traphal met lift, en de conciërgewoning die daarbij aansluit. De duplexwoning omvat op gelijkvloers niveau de hall met vestiaire, de spreekkamer, de eetkamer met office, de keuken en de garage. Op de verdieping nemen 'living room', 'studio' en de grote slaapkamer met 'en suite' badkamer de straatzijde in, de vier overige slaapkamers en de tweede badkamer de tuinzijde. De zes appartementen bestaan uit een hall met vestiaire, een suite van eetkamer-‘living’ en salon, de keuken met office en terras, vier slaapkamers, en een badkamer. Inkomhal met vloer- en wandbekleding in marmer.