Burgerhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Burgerhuis in sobere art-nouveaustijl, samen met de aanpalende meergezinswoning nummer 2-4 opgetrokken in opdracht van G. Van de Sande, naar een ontwerp door de architect Henri Smits uit 1905. Het pand maakt deel uit van een homogeen blok rijhuizen in uiteenlopende stijlen, opgetrokken tussen 1900 en 1912 (nummers 4 tot 20).

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een mansardedak (leien). In de bouwplannen telt het gebouw één travee minder dan uitgevoerd. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, met gebruik van witte Silezische voor speklagen en ontlastingsbogen, witte natuursteen voor lateien en waterlijsten, en blauwe hardsteen voor de plint en lekdrempels. Asymmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op het drie traveeën brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een driezijdige erker, en hogerop door een drielicht met gebuikt, gietijzeren balkon. Het meest uitgesproken art nouveau zijn de hoefijzerboogvorm en het smeedijzeren traliewerk van de souterrainvensters, en de panelen uit glasmozaïek op de borstweringen en in de boogvelden, met bloemenvazen als motief in overwegend groene en lila en gouden tinten. Evenals van de erker, is het schrijnwerk van inkomdeur en vensters vernieuwd.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, met op de begane grond een suite van eetkamer en salon; de keuken bevond zich oorspronkelijk in het sousterrain.

De samen ontworpen meergezinswoning op nummer 2-4, vormt een afgeschuind hoekpand met de Mechelsesteenweg, drie bouwlagen hoog onder een mansardedak, met een totale gevelbreedte van zeven ongelijke traveeën. Met een parement uit geel en wit doorspekt baksteenmetselwerk, alternerend geritmeerd door driezijdige houten erkers, volgt de lijstgevel een gelijkaardig compositieschema als het aanpalende burgerhuis. De glasmozaïeken op borstweringen en boogvelden werden echter tijdens het interbellum vervangen door sobere art-deco-ornamenten uit kunststeen, en ook de winkelpui is volledig verbouwd; van veeleer recente datum lijken de toegevoegde erkers op de tweede verdieping en de dakvensters. Het pand omvatte volgens de bouwplannen twee winkels op de begane grond, en vermoedelijk huurkwartieren op de verdiepingen.